Wednesday, September 8, 2010

Все менше білорусів говорять рідною мовою

Мінськ – У Білорусі оприлюднені підсумки перепису населення 2009 року. Вони свідчать про загальне зменшення населення в країні та скорочення частки тих, хто говорить білоруською мовою.

Водночас, частка білорусів зросла із 81 до 84 відсотків, представників національних меншин стало менше. Зокрема частка росіян знизилася з 11 до 8 відсотків. Менше стало і українців, їхня частка в загальній кількості населення Білорусі впала з 2,4 до 2 відсотків, якщо раніше в Білорусі жило 237 тисяч українців, то тепер українська діаспора тут нараховує близько 190 тисяч осіб.

Лише 23 відсотка осіб заявили, що спілкуються білоруською.

Більшість населення вважає рідною білоруську мову – 53 відсотка, але це значно менше, ніж було 10 років тому – майже 74 відсотка. Лише 23 відсотка білорусів тепер заявили, що спілкуються вдома білоруською мовою, 10 років тому таких було 37 відсотків. Більшість населення Білорусі розмовляє російською.

Представники Товариства білоруської мови називають цю тенденцію негативною, вона може призвести до виведення з обігу білоруської мови за 20-30 років. Товариство пояснює це активною політикою русифікації, яку проводить влада Олександра Лукашенка протягом 16 років, скороченням шкіл, а також книг та ЗМІ на білоруській мові, і взагалі виведенням її на периферію громадського життя, переведенням до розряду непрестижних, як це було в часи СРСР.

Той невеликий відсоток білоруськомовних, який залишається, існує дякуючи сільському населенню, в Мінську рідною білоруську мову назвали лише 35 відсотків громадян.

Незалежна мінська газета «Наша ніва», оцінюючі підсумки перепису 2009 року, з сумом констатувала, що і кількість мешканців Білорусі і частка білоруськомовних скорочується.

«Але це загальна тенденція для Східної Європи. Зменшується не лише населення Білорусі, але й Росії, України, Литви, Латвії. А ось рідну мову втрачають лише білоруси. В інших країнах, навпаки, відбувається національна консолідація», – пише газета.

Джерело - Радіо Свобода

No comments:

Post a Comment