Thursday, September 9, 2010

Україна - остання у Європі згідно світового рейтингу доброчинності

Найбільша британська благодійна організація Charities Aid Foundation (CAF) опублікувала Світовий рейтинг благодійності, в якому оцінила рівень філантропії в різних країнах. Україна посіла одне з найостанніших місць у списку.

На першій сходинці опинилися одразу дві країни - Австралія та Нова Зеландія. Далі розташувалися Канада, Ірландія, Швейцарія, США, Нідерланди, Великобританія, Шрі-Ланка та Австрія.

При складанні рейтингу враховувалися три основні моделі благодійного поведінки: фінансові пожертвування, віддача власного часу (волонтерство) і допомога незнайомим людям. Потім виводився середній показник.

Дані в рейтингу спираються на результати дослідження компанії Gallup, яка опитала 195 тисяч людей у 153 країнах світу про їх благодійну діяльність за останній місяць. При цьому респондентів також запитували, наскільки щасливими вони почуваються.

Укладачі рейтингу також розділили країни по групах. Так, за показником готовності пожертвувати гроші на благодійність лідирує Мальта. У цій країні на такий вчинок можуть зважитися 83% населення. Водночас, у Литві таких лише 4%.

Водночас, з'ясувалося, що жителі Туркменістану залюбки працюють волонтерами. 61% опитаних у цій країні коли-небудь працювали безкоштовно. А ось така країна, як Камбоджа, посідає за цим показником останнє місце. Там лише 2% населення ладні працювати безкоштовно. Загалом, 20% опитаних у світі колись працювали волонтерами.

Тим часом, 76% громадян Ліберії проявляють максимальну щедрість щодо незнайомих людей за середнього показника по планеті у 45%.

За рівнем доброчинності Україна поділила останнє місце у Європі з Сербією. Загалом у світовому рейтингу наша держава посіла 150 місце з-поміж 153. Серед наших сусідів Польща розташувалася на 81 місці (наприклад, відсоток поляків, які жертвували гроші, у 8 разів вищий, ніж в Україні: 42% проти 5%), а Молдова на 100 місці (у цій країні 42% людей допомагали незнайомцеві, в Україні таких виявилося 19%).

Серед країн Західної Європи дуже низькі позиції у Франції та Іспанії. Обидві країні поділили між собою 91 місце. Водночас, Німеччина посіла 18 місце, а Велика Британія - восьме. Доказ відсутності зв'язку між доброчинністю та рівнем доходів продемонструвала Японія, яка опинилася лише на 119 місці у списку. Серед країн BRIC Бразилія - найкраща (у неї 76 місце), Індія - 134, Росія - 138, а Китай - лише 147.

Замикає список з-поміж 153 країн Мадагаскар.

Рейтинг благодійності також виявив, що більше грошей жертвують не заможні люди, а щасливі. Друга закономірність - з віком тенденція жертвувати знедоленим зростає.

Джерело - Charities Aid Foundation

No comments:

Post a Comment