Friday, February 4, 2011

Дослідження: на світ чекає голод, якщо не вжити заходів уже тепер

Дослідження міжнародних вчених про забезпечення світу харчами, яке було проведене на замовлення британського уряду, засвідчило, що два мільярди людей у світі голодують або харчуються нездоровим чином. Якщо не вжити заходів на рівні урядів уже тепер, у світі на буде достатньо харчів, щоб прогодувати зростаюче населення Землі.

У звіті щодо дослідження, над яким два роки працювало 400 фахівців із 35 країн, міститься заклик до негайних дій для уникнення глобального голоду. Нинішня система забезпечення харчами є нестійкою, а за певний час стане неспроможною.

Вперше сучасні серйозні проблеми із цінами на харчі, дефіцитом їжі і землі для фермерства було відзначено приблизно п’ять років тому, зазначає голова дослідницької групи, головний науковий радник британського уряду професор Джон Беддінґтон.

«Тоді міжнародні спекулянти почали інвестувати у землі для фермерства, – каже він. – Американський мільярдер Воррен Баффет, зокрема, скуповував ферми у Латинській Америці. А навіщо? Не для того, щоб заробити тепер, а у майбутньому, коли землі для фермерства стануть надзвичайно цінними. Саудівці інвестують у дешеві землі в Ефіопії. Китай скуповує ферми в Африці. І це теж для довгострокового прибутку. Зараз стало набагато більше людей у колишніх малорозвинутих країнах, як Китай, що хочуть їсти протеїн. Виробники біопального теж конкурують за цю саму землю для фермерство, якої недостатньо. І на це накладаються вимоги зростаючого населення».

Вже до середини цього століття населення землі становитиме 9 мільярдів, і потрібні серйозні реформи всієї системи забезпечення харчами, щоб їх можна було прогодувати, наголошують експерти.

Це перше ґрунтовне дослідження, яке підтверджує побоювання щодо майбутньої харчової кризи.

У звіті наголошується на потребі змін у фермерстві, щоб завдання збільшення врожаїв не досягалося із завданням шкоди земельним угіддям, на потребі стимулювання сільськогосподарського сектора. Також рекомендується зменшити обсяги виробництва їжі, що потребує найбільших ресурсів, мінімізувати відходи у процесі виробництва харчів.

Професор Беддінґтон попередив, що світ має приблизно 20 років для проведення реформи, яка дозволила б виробляти на 40 відсотків більше їжі, 30 відсотків більше питної води і на 50 відсотків більше енергії, які будуть потрібні людству. Чекати ці 20 років не можна. Діяти треба вже тепер на рівні урядів.

Зміни мають бути радикальні

У звіті мовиться, що реформа має бути радикальною для того, щоб не лише виробляти більше харчів, але робити це на постійній основі.

Також автори зазначають, що такі технології, як генетично модифікована їжа, клонування і нанотехнології не можна виключати на майбутнє. Проте вони визнають, що у світі існує спротив щодо використання суперечливих технологій.

У звіті також описано 40 успішних історій щодо виробництва їжі в Африці і зазначено, що поширення наявного нині найкращого досвіду може допомогти потроїти обсяги виробництва харчів.

Джерело : Радіо Свобода