Tuesday, January 31, 2012

Аналіз головних подій січня 2012 року

 

№1. Зниження кредитного рейтингу дев’яти країн єврозони та ознаки нової рецесії у ЄС.
Макроекономіка та фінанси. Європа.

Рішення кредитної агенції Standard & Poor's знизити суверенні рейтинги 9 країн єврозони - лише наслідок нової рецесії, що розпочалася у країнах ЄС у четвертому кварталі 2011 року. Зокрема, ВВП Великої Британії та Іспанії після кількамісячного росту знову почали скорочуватися. В Італії, Греції та Португалії рецесія тільки поглибилася. Нові цифри безробіття в Іспанії побили рекорд - понад 23% працездатного населення (5,3 млн.) не мають роботи. Рівень безробіття серед молоді перевищив 51%.

Наслідки рішення Standard and Poor's виявилися не тільки економічними, але й політичними. Найвищого кредитного рейтингу була позбавлена друга за політичним впливом країна ЄС - Франція. Як наслідок, баланс сил у Європі був ще більш зрушений на користь Німеччини, яка залишається єдиною великою країною єврозони з найвищим кредитним рейтингом. При цьому той факт, що кредитні агенції не знизили рейтинг Великої Британії, але зробили подібне з Францією, є ознакою упередженості кредитних агенцій у деяких випадках. Цілком очевидно, що британська економіка перебуває у гіршому стані, аніж французька, навіть незважаючи на більшу вразливість останньої до ризиків банківського сектору у Південній Європі. Зниження кредитного рейтингу Франції вплинуло і на внутрішньополітичне життя країни, зменшивши шанси на переобрання нинішнього президента країни Ніколя Саркозі.

Незважаючи на негативні новини з єврозони у січні 2012 року, наступний місяць має принести для цього регіону певне полегшення. Економічна ситуація має потрохи поліпшуватися, а європейські країни почнуть поступово усвідомлювати важливість часткової відмови від власного суверенітету на користь Брюсселя. Тим часом, вплив Німеччини зростатиме і надалі.


№2. Повстання у Сирії.
Побудова демократії та права людини. Близький Схід.

Сирійські демонстранти спалюють зображення нинішнього президента країни
Вже кілька місяців поспіль Сирія залишається найгарячішою точкою Близького Сходу. У країні тривають сутички між опозицією та проурядовими військами, жертвами яких стали тисячі мирних мешканців.

У січні 2012 року була змушена призупинити свою діяльність місія Ліги арабських держав. Причиною цього рішення стало невиконання головної цілі місії - посередницької функції між опозицією та урядом Башара Асада. Сусідні країни поступово втрачають терпіння щодо дій Дамаска. Зокрема, емір Катару шейх Хамад бін Халіфа аль-Тані вперше серед світових лідерів запропонував надіслати іноземні війська, аби припинити багатомісячне насилля у Сирії. Але цей заклик поки не знайшов підтримки серед найвпливовіших світових гравців. Переважно через те, що західні держави заклопотані внутрішніми економічними та соціальними проблемами, а Росія та Китай традиційно опираються будь-яким зовнішнім втручанням на гуманітарних підставах. Я припускаю, що у найближчі місяці Сполучені Штати, Франція та інші західні держави намагатимуться об’єднати та підсилити сирійську опозицію. Це робитиметься за допомогою таємних перемовин з опозиційними лідерами, військової та військово-навчальної підтримки, впливу соціальних медіа. Саме на плечах сирійської опозиції ляже тягар боротьби з режимом Асада.

У лютому 2012 військова інтервенція країн НАТО у Сирію маловірогідна. У разі, якщо протистояння у країні затягнеться до літа, економічна ситуація у США та Франції поліпшиться, а в Росії почнеться внутрішньополітична криза, то шанси на зовнішню інтервенцію під егідою Заходу збільшаться. Водночас, якщо західні країни проявлятимуть байдужість до ідеї інтервенції, Саудівська Аравія, Туреччина та Катар, що намагатимуться усілякими способами зменшити вплив Ірану на Близькому Сході, можуть підсилити тиск на ООН, аби розпочати хоча б регіональну військову місію у Сирії.

№3. Загроза громадянської війни у Нігерії після терактів на півночі країни.

Тероризм. Африка.

Штати Нігерії, де вже чинне шаріатське право
Після загибелі внаслідок теракту 37 людей на північному сході Нігерії, найбільша за населенням і друга за економічним впливом країна Африки опинилася перед черговою загрозою громадянської війни та розколу за релігійною ознакою. На півночі країни запроваджена комендантська година. Радикальне ісламістське угрупування Боко Харам оголосило для християн ультиматум залишити північ країни, що населена переважно мусульманами.

Сепаратизм - одна з найбільших загроз нігерійській державності. З метою об’єднати абсолютно різні Північ та Південь країни столиця Нігерії свого часу була перенесена з Півдня у центр країни. Але це не зліпило розколоту за релігійною ознакою Нігерію. У разі, якщо розкол все ж відбудеться, на мапі Африки з’являться майже рівнозначні за населенням, але відмінні за рівнем життя країни. Для міжнародної безпеки поява шаріатської країни у центрі Африки означатиме нову базу для ісламських терористів.

У найближчі місяці ситуація у Нігерії, напевно, погіршуватиметься. Але розпад країни - не справа найближчих місяців.

№4. Продовження лібералізації у М’янмі.
Побудова демократії та права людини. Південно-Східна Азія.

Зустріч Вільяма Хейга та Aung San Suu Kyi
П’ятидесятиміліонна М’янма стала гарною несподіванкою для борців за права людини у 2011 році. Процес демократизації, на відміну від арабських країн, розпочався у М’янмі згори і виявився доволі динамічним. У січні 2012 року офіційна влада країни дала наказ військовим призупинити військові дії проти етнічних меншин, що стало черговим доказом серйозності демократичних реформ у країні.

 Аби підтримати цей процес, у січні 2012 року М’янму відвідали міністри закордонних справ Великої Британії Вільям Хейг та Франції Ален Жуппе, які зустрілися з головним лідером опозиції Aung San Suu Kyi.

Прогноз демократизації у М’янмі цілком позитивний. Вибори у парламент 1 квітня мають принести перемогу опозиції на чолі з харизматичною Aung San Suu Kyi. Тож, 2012 рік має усі шанси стати останнім в авторитарному минулому М’янми.

№5. Наступ на права інтернет-користувачів у США.
Побудова демократії та права людини. США.

Найважливіші події, що прийшли цього місяця зі Сполучених Штатів, стосуються прав інтернет-користувачів. Січень 2012 року був ознаменований активізацією боротьби правовласників з нелегальним контентом в інтернеті і торгівлею захищеної авторським правом інтелектуальною власністю. Зокрема, у січні був зачинений 13-й найбільш відвідуваний сайт в інтернеті Megaupload, а проти його власника заведені судові справи за звинуваченням у порушенні авторських прав. У відповідь хакерська група Anonymous зачинила веб-сайт Департаменту юстиції США, а також деякі веб-сайти урядових структур.

На знак протесту проти законопроекту Stop Online Piracy Act (SOPA) 6-й найбільш відвідуваний сайт світу, англомовна Wikipedia, був зачинений на 24 години.

Незважаючи на те, що SOPA так і не був ухвалений, спроби захистити так звані авторські права триватимуть і надалі. Як наслідок, функціонування контентоутворюючих сайтів буде під загрозою. Аби не допустити цього, такі компанії, як Facebook, Google і Tumblr муситимуть витрачати гроші на лобіювання своїх інтересів у Вашингтоні.

№6. Запровадження ЄС санкцій проти Ірану.
Тероризм. Близький Схід.

Боротьба Заходу з іранською ядерною програмою триває вже багато років, але без особливих успіхів. 31 грудня 2011 року санкції проти нафтової торгівлі з Іраном наклали Сполучені Штати. У січні 2012 настала черга Євросоюзу, який наклав санкції на банківський та нафтовий сектори Ісламської республіки. Іран, у свою чергу, заявив, що накладені на іранську нафту санкції ЄС слід розглядати як “психологічну війну”. Однак погрози офіційного Тегерана заблокувати Ормузьку протоку, що призвело б до нафтового дефіциту у світі, теж схоже на психологічну війну. У контексті подій навколо Сирії, що є союзником Ірану, санкції ЄС покликані ускладнити внутрішню ситуацію в Ірані, що в ідеалі створило б умови для “іранської весни”.

У лютому 2012 р. Іран залишиться одним з епіцентрів світових новин. Як заявив керівник Пентагону Леон Панетта, Іран може створити ядерну зброю протягом року, якщо цього захоче. Припускаю, що ситуація навколо близькосхідної країни може загостритися через спроби Саудівської Аравії, Катару та західних країн протидіяти іранському впливу у регіоні, а також через активізацію дій західних розвідувальних служб на території Ісламської республіки.

Перемоги сирійської опозиції у боротьбі з режимом Башара Асада спроможні викликати певну внутрішньополітичну дестабілізацію в Ірані, яка може стати каталізатором такої довгоочікуваної “іранської весни”. Водночас, до блокування Ормузької протоки нинішній президент країни Махмуд Ахмадинеджад навряд чи вдасться, бо попри численні санкції найближчим часом Ірану є що втрачати.

№7. Політична криза у стосунках Брюсселя та Будапешта.
Побудова демократії та права людини. Європа.
Демонстранти у Будапешті підпалюють прапор ЄС
Політична криза у стосунках між офіційним Брюсселем та Будапештом назрівала вже давно. У 2011 році Угорщина зробила найбільш крок назад у демократії серед усіх країн ЄС.  У квітні була ухвалена Конституція, що значною мірою обмежує права людини, а у листопаді угорський парламент позбавив громадян права звертатися до Конституційного суду для перевірки нових законів на відповідність Конституції. У грудні Рада з нагляду за ЗМІ позбавила єдину в Угорщині опозиційну радіостанцію Klubradio частоти, на якій вона веде мовлення. У січні 2012 р. угорські журналісти оголосили голодування на знак протесту проти цензури, яку намагається ввести місцевий уряд. Врешті-решт, ЄС вирішив втрутитися у те, що коїться в Угорщині.

Зокрема, президент Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу пригрозив подати на Угорщину до Європейського суду в Люксембурзі за порушення норм європейського законодавства. А на президента Угорщини Віктора Орбана чекав не дуже теплий прийом у Європарламенті. Під тиском ЄС президент Угорщини пообіцяв переглянути суперечливі закони, але в який саме бік їх переглянуть, - невідомо, адже ультранаціоналістичні настрої в Угорщині доволі популярні, доказом чого стала антиєвропейська 100-тисячна демонстрація у Будапешті.

Прогноз розвитку демократії в Угорщині у найближчі місяці радше негативний, ніж позитивний. Тільки покращення іміджу ЄС в очах угорців може зарадити процесу сповзання Угорщини у минуле. Аби цього не сталося, Євросоюз має довести привабливість своїх цінностей здатністю впоратися з економічними негараздами в єврозоні. Поки цього не сталося, ідеї Великої Угорщини домінуватимуть над ідеями Великої Європи, завдаючи шкоди іміджу європейської демократії.

№8. Протести тибетських ченців проти переслідування у Китаї.
Побудова демократії та права людини. Східна Азія

Порушеннями прав людини у Тибеті та сусідніх з ним провінціях вже майже нікого не здивуєш. У січні 2012 р. китайські військові придушили чергові спалахи незадоволення китайською владою у провінції Сичуань, де мешкає чимало тибетців. На знак протесту двоє тибетських ченців спалили себе наживо. Сполучені Штати висловили своє незадоволення, але далі слів справи не зрушили. Надто важливий для Заходу та Азії динамічний Китай, що є головним генератором світової економіки. У разі погіршення стосунків певної країни з Пекіном, китайська економіка постраждає менше. Добре розуміючи цей факт, Китай поводиться з неурядовими організаціями, що опікуються правами людини, дуже агресивно і навіть безцеремонно. У січні 2012 р. Китай заявив, що залізниця з Тибету може бути розширена до Непалу. Задобрюючи у такий спосіб непальський уряд, Китай намагається позбавити тибетських борців за незалежність свого краю, тилу в особі країн Південної Азії, де знайшли прихисток чимало тибетських біженців.

У лютому та березні 2012 року ситуація з тибетською автономією, а тим більше незалежністю не зазнає серйозних змін. Єдиний промінь надії для тибетських сепаратистів - внутрішньополітична криза у Пекіні.

№9. Ухвалення французьким Сенатом законопроекту про геноцид вірмен.
Побудова демократії та права людини. Європа.
Турецькі демонстранти протестують проти французького законопроекту
У січні 2012 р., незважаючи на гнівні протести Туреччини, французький Сенат ухвалив закон, що запроваджує кримінальну відповідальність за заперечення вірменського геноциду в Османській імперії. Згідно з проектом нового закону, публічне заперечення геноциду каратиметься тюремним ув'язненням до одного року або штрафом у розмірі до 45 тисяч євро. Глава МЗС Вірменії Едуард Налбандян заявив, що це голосування увійде в аннали історії як символ захисту прав людини. Туреччина відреагувала відкликанням посла ще у грудні 2011 року та ростом антифранцузьких настроїв у суспільстві.

Очевидно, що і Вірменія, і Туреччина виграли б, як би остання змінила ставлення до вірменського геноциду. Для Вірменії це могло б означати послаблення економічної ізоляції, можливість її виходу до моря та залучення нових торговельних партнерів. Водночас Туреччина позбавилася б дратівливого чинника у відносинах зі Сполученими Штатами та у переговорах із ЄС.

Покращення стосунків між Францією і Туреччиною слід очікувати лише у березні-квітні 2012 р. Водночас, у турецькому суспільстві поступово назріватиме потреба у зміні підходів до так званого вірменського питання. Однак цей процес триватиме кілька років, залежить від прогресу Вірменії у розв’язанні Нагірно-Карабахського питання і завершиться лише після зміни політичного істеблішменту в Анкарі.

№10. Боротьба між Apple та Exxon Mobil за перше місце у світі за ринковою капіталізацією.
Макроекономіка та фінанси. США.
Боротьба за перше місце
У день оголошення фінансового звіту за четвертий квартал 2011 р. компанія Apple наздогнала нафтового гіганта Exxon Mobil за ринковою капіталізацією. Високотехнологічна корпорація з Каліфорнії знегенерувала $127 млрд. прибутку за 2011 рік, маючи ринкову капіталізацію у 430 млрд. доларів. За четвертий квартал Apple продала 37 млн. iPhones і понад 15 млн. iPads. Як би Apple була окремою країною, то посіла б 29 місце у світі за розміром економіки, випередивши Бельгію та 170-міліонну Нігерію.

Припускаю, що у першому кварталі 2012 року динаміка росту продажів продуктів Apple може зменшитися у порівнянні з четвертим кварталом 2011 р. Тим не менше, Apple вдасться стати компанією №1 вже у лютому-березні 2012 р, однак розрив з Exxon Mobil буде незначним і жорстка боротьба за перше місце триватиме.